Dzsnyána-jóga

Dzsnyána-jóga – a tudás útjaSri Chinmoy jóga - dzsnyána jóga

Kérdés: Beszélnél nekünk a dzsnyána-jógáról?

Sri Chinmoy: A bhakta Istenbe vetett hite és a karma-jógi emberiség iránti szeretete nem érdeklik a dzsnyána-jógit, még kevésbé inspirálják őt. Ő az értelmen kívül semmi mást nem akar. Mentális erejével a legfelsőbb Igazság személyes megtapasztalására törekszik. Istenre, mint a tudás forrására gondol. Úgy érzi, hogy elméje segítségével fogja elérni a célját. Útja kezdetén úgy érzi, hogy semmi sem olyan fontos, mint az értelem beteljesítése. Végül arra a felismerésre jut, hogy túl kell lépnie az elme határait, ha a legfelsőbb tudásban akar élni.

Az élet egy rejtély. A halál úgyszintén. A dzsnyána-jógi Isten teremtésének e két nyilvánvalóan megoldhatatlan misztériumának a mélyére kíván hatolni. Az életet és a halált is felül akarja múlni, és a Legfelsőbb Valóság szívében maradni.

Az ember az érzékek világában él. Nem tudja, hogy ez a világ valós-e vagy valótlan. Az átlagember elégedett saját létezésével. Sem a gondolkodóképessége, sem az őszinte érdeklődése nincs meg ahhoz, hogy az élet mélyebb értelmébe behatoljon. El akar menekülni az élet és a halál problémái elől. Sajnos, nem létezik menekvés. A tudatlanság tengerében kell úsznia. Csak a dzsnyána-jógi taníthatja meg arra, hogyan úszhatja át a tudatlanság tengerét, és léphet be a tudás és a Fény tengerébe.

A dzsnyána-jógi azt hirdeti: – Neti, neti. – Sem ez, sem az. Mit ért ezalatt? Azt, hogy ennél az érzéki világnál van egy magasabb világ, hogy ennél a földhözragadt igazságnál létezik egy magasabb igazság. Bizonyos értelemben azt mondja, hogy két ellentétes csoport létezik. Az egyik társaságot a hamisság, a tudatlanság és a halál alkotja. A másik oldalt az Igazság, a Tudás és a Halhatatlanság alkotja. Miközben kimondja: – Neti, neti – arra kéri az embert, hogy utasítsa el a hazugságot, és fogadja el az Igazságot, utasítsa vissza a tudatlanságot és fogadja el a Tudást, vesse el a halált és fogadja el a Halhatatlanságot.

Sri Chinmoy

 

 

További idézetek a jógáról

Mi a jóga
Sri Chinmoy jógaútja
India mestereinek jóga-filozófiája
A három fő jógaút
Bhakti-jóga
Dzsnyána-jóga
Karma-jóga
Sri Aurobindo Integrált Jógája
Az önátadás jógája
A jóga egység
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga gyakorlása a mindennapi tevékenységekben
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Hatha-jóga és rádzsa-jóga
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
Jógivá válni
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: Az Anya-erő
Kundalini-erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja