A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára

A szellemi jóga koncentrációt, meditációt és kontemplációt jelentSri Chinmoy jóga


Kérdés:
Itt a nyugati világban legtöbbünk, aki nem ismeri a jógát, hajlik arra, hogy a jógit olyan valakinek képzelje, aki lótuszülésben ül, vagy fejen áll, vagy egy bizonyos gyakorlatot végez, olyan dolgokat, amik furcsának tűnnek nekünk. Hogyan vagy miért végzi a jógi ezeket a mutatványokat?

Sri Chinmoy: Egyes emberek azért végzik ezeket a gyakorlatokat, hogy fitten tartsák a testüket, mentesüljenek a fizikai betegségektől stb., míg mások azért, hogy elérjék a megvalósulást. De a megvalósulást nem lehet elérni pusztán hatha-jóga gyakorlatok végzésével. Valójában ezek a gyakorlatok annyit tesznek, hogy segítenek a keresőnek belépni a valódi spirituális életbe.

A gyermek kezdetben hangosan olvas, hogy meggyőzze a szüleit, hogy valóban olvas. A felnőtt magában olvas. A fizikai világban is létezik hasonló dolog. Legtöbbünk fizikailag most még nagyon nyughatatlan, nem különb egy majomnál. Nem tudunk egy másodpercnél tovább nyugton maradni. De vannak törekvők, akik egyszerűen csak leülnek, lecsendesítik az elméjüket, és azután belépnek lényük mélyebb birodalmaiba. Ezek a testi gyakorlatok és testtartások segítenek ellazítani a testünket, és lelki békét nyújtanak egy rövid időre.

Az Isten-megvalósítás eléréséhez a szellemi jóga útját kell követnünk

 

De ezek a gyakorlatok sohasem juttatnak el minket a megvalósuláshoz. Ezek az előkészületi fázist jelentik. A kezdők a hatha-jógában olyanok, mint az óvodások. Az óvodát könnyen kihagyhatjuk. De az óvodából általános iskolába, középiskolába, főiskolára és egyetemre kell mennünk. A koncentrációt, a meditációt és a kontemplációt a magasabb tanfolyamokon oktatják. Máskülönben az atléták, a bokszolók és a birkózók, pusztán az edzéssel és fizikai testük erősítésével, már mind megvalósították volna Istent.

A hatha-jóga gyakorlatok hatékonysága

 

A hatha-jóga gyakorlatok jobbak bizonyos más gyakorlatoknál, amiket hirtelen, gyorsan és bizonyos mértékig erőszakosan végeznek. Ha a hatha-jóga gyakorlatokat nyugodtan, csendben és meditatív hangulatban végzik, az erősíti az idegeket, és megnyugtatja az elmét.

A testre szükség van. Ép és egészséges testre van szükségünk, hogy a lélek a kinyilvánítás terén cselekedni tudjon a testen keresztül. De ha a testtől ennél többet várunk, akkor ostobák vagyunk.

Sri Chinmoy

 

 

További idézetek a jógáról

Mi a jóga
Sri Chinmoy jógaútja
India mestereinek jóga-filozófiája
A három fő jógaút
Bhakti-jóga
Dzsnyána-jóga
Karma-jóga
Sri Aurobindo Integrált Jógája
Az önátadás jógája
A jóga egység
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga gyakorlása a mindennapi tevékenységekben
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Hatha-jóga és rádzsa-jóga
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
Jógivá válni
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: Az Anya-erő
Kundalini-erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja