Jóga és csodatevés

A szellemi jóga nem a csodatevésről szólSri Chinmoy jóga

 

Kérdés: Nemrég olvastam valakiről, aki 18 napon át élve el volt temetve, és azután élve vissza tudott térni. Van valami kapcsolat az efféle dolgok és a jóga között?

Sri Chinmoy: Az én tanításom nem valamiféle csodaárusítás. Az én dolgom az, hogy segítsek a törekvőnek elérni Istent. Ha valaki meg akarja valósítani Istent, akkor segítek neki. De azzal, ha tizennyolc napig el vagyok temetve a föld alá, vagy ha más mutatványokat hajtok végre, nem tudom elvezetni a tanítványaimat Istenhez, és az ilyesmi a tanítványokat sem segíti spirituális keresésükben. Törekvésünk, belső, felfelé törő sírásunk az, ami elvezet Istenhez. Tehát én az effajta csodákat nem javaslom.

A tanítványaimtól ezt a belső sírást akarom. A gyermek sír az anyja szeretetéért. A spirituális gyermek Istentől akar végtelen szeretetet, és erre van szüksége. És hogy kaphatja meg? Csak úgy, ha eléri és megvalósítja Istent. Az én filozófiám és spiritualitásom eltér azokétól, akik természetfeletti képességeiket akarják mutogatni és tanítani.

Kérdés: Akkor ennek az embernek semmi köze nem volt a jógához?

Sri Chinmoy: Ennek nagyon kevés köze van a valódi jógához.

A jóga Istennel való egyesülést jelent. Ha valaki csodákat hajt végre, azzal sem közvetlenül, sem közvetetten nem segít abban, hogy megvalósítsd Istent.

A legtöbb, amit tanulhatunk tőle, hogy az emberi képességeknek nincs határa. Ha valaki belép azokba a titkos birodalmakba, ahol a kozmikus valóságok eredendő ereje rejlik, akkor megszerzi a képességet, hogy bármit megtegyen.

Tudok egy mulatságos esetet egy indiai fakírról, aki pont ezt a mutatványt szokta előadni, amiről te is beszéltél. Hosszú ideig eltemetve tudott maradni, és gyakran akár huszonegy napot is feküdt a föld alatt. Egyszer úgy történt, hogy amikor kiásták a hosszú eltemetettségből, amint visszanyerte az eszméletét, dühödten nézett körül, a barátnőjét keresve, aki ott állt rokonai, barátai és csodálói között. Miután megtalálta a kedvesét, azonnal távozott vele a színről. Nos, segített-e ez a szokatlan teljesítmény bármilyen módon is a közönségnek Isten-megvalósításra való törekvésében? Te mondd meg! Azzal, ha ilyen csodákat mutatunk be, semmilyen módon nem inspirálunk másokat arra, hogy egyesüljenek Istennel, míg ha valakit a törekvésében, a koncentrációjában, a meditációjában segítünk, azzal valóban segítünk neki megvalósítani Istent.

Sri Chinmoy

 

További idézetek a jógáról

Mi a jóga
Sri Chinmoy jógaútja
India mestereinek jóga-filozófiája
A három fő jógaút
Bhakti-jóga
Dzsnyána-jóga
Karma-jóga
Sri Aurobindo Integrált Jógája
Az önátadás jógája
A jóga egység
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga gyakorlása a mindennapi tevékenységekben
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Hatha-jóga és rádzsa-jóga
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
Jógivá válni
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: Az Anya-erő
Kundalini-erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja