Jóga és Isten-megvalósítás

Kérdés: Mit jelent valójában az Isten-megvalósítás? Kapcsolódik a jógához?

Sri Chinmoy:

Sri Chinmoy jóga - Jóga és Isten-megvalósításAz Isten-megvalósítás avagy sziddhi, a szó legmagasabb értelmében, önfelfedezést, azaz jógát, Istennel való egyesülést jelent.

Az ember tudatosan felismeri ezt az Istennel való egységet. Mindaddig, amíg a kereső a tudatlanságban marad, úgy érzi, hogy Isten valaki más, aki végtelen hatalommal rendelkezik, míg ő, a kereső a leggyarlóbb ember a földön. De abban a pillanatban, amint megvalósítja Istent, rájön, hogy ő és Isten teljesen egyek mind a belső, mind pedig a külső életben. Az Isten-megvalósítás azt jelenti, hogy az ember teljesen azonosul saját abszolút legmagasabb Önvalójával. Amikor valaki képes a legmagasabb Önvalójával azonosulni, és örökre ebben a tudatban tud maradni, amikor kedve szerint fel tudja ezt tárni, és ki tudja ezt nyilvánítani, az az Isten-megvalósítás.

Amikor valaki eléri az Isten-megvalósítást, Isten Tudatában marad, és szemtől szemben beszél Istennel. Istent látja a végtelenben és a végesben egyaránt, és Istent személyesként és személytelenként is látja. És ebben az esetben nem hallucinációról vagy képzelődésről van szó, hanem közvetlen valóságról. Ez a valóság hitelesebb, mint ahogy én látlak most téged itt magam előtt. Amikor valaki emberi lényekhez beszél, mindig ott van a tudatlanság fátyla – a sötétség, a tökéletlenség, a félreértés. De Isten és egy őt megvalósított személy belső lénye között nem lehet tudatlanság, nem létezhet fátyol. Ilyenkor az ember tisztábban, meggyőzőbben és nyíltabban beszélhet Istennel, mint egy emberi lénnyel.

Hétköznapi emberi lényként úgy érezzük, hogy a végtelen béke, a végtelen Fény, a végtelen üdvösség és a végtelen erő mind puszta képzelődés. A kétség, a félelem és a negatív erők áldozatai vagyunk, ami, úgy érezzük, teljesen normális és természetes. Semmit sem tudunk tisztán szeretni, még magunkat sem. A végesben vagyunk, veszekszünk és harcolunk, és számunkra nem létezik olyasmi, mint béke, Fény vagy üdvösség.

De azok, akik meditációt és jógát gyakorolnak, mélyen magukba merülnek, és látják, hogy ott valódi béke, Fény és üdvösség van.

Határtalan belső erőre tesznek szert, és látják, hogy a kétséget és a félelmet ki lehet hívni, és le lehet győzni. Amikor elérjük az Isten-megvalósítást, belső létünket elárasztja a béke, a nyugalom, a kiegyensúlyozottság és a Fény.

 

Kérdés: Az a személy, aki nem gyakorolt jógát, halála után ugyanolyan mértékű egységben van Istennel, mint az, aki jógát gyakorolt?

Sri Chinmoy: Nem. Csak az fogja végül átélni az Istennel való tudatos egységet, aki jógát gyakorolt. Látni fogja Istent itt a földön, és ott a mennyben. Pusztán azzal, hogy az ember elhagyja a testét, nem megy azonnal Istenhez. Az Isten-megvalósításhoz az embernek itt kell lennie a földön. Merő ostobaság azt képzelni, hogy amikor elhagyjuk a testet, azonnal Istenhez szállunk. Nem! Ez nem így van. Az embernek itt kell Őt megvalósítania, a Földön. Istent úgy tudjuk megvalósítani itt a Földön, ha a lélek utasításaira hallgatunk. Máskülönben az embernek csak öngyilkosságot kellene elkövetnie, hogy halála után megvalósítsa Istent. Bárki képes lenne elhagyni a világot, és Istenhez szállni.

Sri Chinmoy

 

 

További idézetek a jógáról

Mi a jóga
Sri Chinmoy jógaútja
India mestereinek jóga-filozófiája
A három fő jógaút
Bhakti-jóga
Dzsnyána-jóga
Karma-jóga
Sri Aurobindo Integrált Jógája
Az önátadás jógája
A jóga egység
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga gyakorlása a mindennapi tevékenységekben
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Hatha-jóga és rádzsa-jóga
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
Jógivá válni
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: Az Anya-erő
Kundalini-erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja