Kundalini-jóga: az Anya-Erő

Mit tegyünk, ha a kundalini jóga útját akarjuk követni?

Sri Chinmoy - Kundalini jóga

Idézetek Sri Chinmoy “Kundalini – Az Anya-Erő” c. könyvéből. 

Az Isteni anyai megjelenési formája

Isten mind az Anyánk mind pedig az Apánk, egyszerre férfi és nő. A kundalini erő a Legfelsőbb Istennő ereje, az Isteni anyai aspektusának ereje. Az Anya néha játszani akar a gyermekeivel, akik szeretik látni az Anyjuk Erejét, ezért, hogy gyermekei erejét lássa, az Anya mindenféle játékokat játszik. Azután lejön a gyermekek szintjére, és megmutatja, mennyi képességet és erőt nyerhetnek, ha jól viselkednek. A gyerekeket ez elbűvöli és elszórakoztatja. Úgy érzik: „Anya olyan erős, Anya olyan hatalmas!”

Az Anyának jelentősen alá kell ereszkednie ahhoz, hogy kundalini erejét megmutassa. Mutat néhány csodát, a gyerekek pedig meg akarják tanulni, hogy kell ezeket csinálni. Az Anya így szól: „Jól van, először tanuljátok meg ezt a fajta játékot.” Azután megmutatja legmagasabb Erejét, legmagasabb Tudatát. A gyerekek erre hüledeznek: „Ó, ilyen az Anya!” Akkor elkezdenek szeretetet, odaadást és önátadást gyakorolni. Amikor meglátják az Anyát legmagasabb Formájában, ami az Ő valódi Formája, akkor megérzik, hogy az összes kundalini erő, mind semmi. Annyi csak, mintha apró lángokkal és tüzekkel játszanának.

A kundalini erő valóban erő, de rendkívüli nyughatatlanság van benne. A kundalini erő többnyire olyan, mint egy majom, a tulajdonsága a nyughatatlanság. De a valódi spirituális erő, a Legfelsőbb Anya legmagasabb szintről származó Ereje nem nyughatatlan. Ha spirituális erőt használunk, és békét adunk, az valódi béke.

Még ha a kundalini erőt a helyes célra használjuk is, akkor sem tudunk azzal végtelen békét, végtelen üdvösséget vagy végtelen fényt kínálni. Mindegy miféle csodát mutatunk be, aki azt látja, csak öt percre lesz elégedett, azután irigy lesz, mert neki nincsen ilyen ereje. Azután, ha legközelebb nem mutatjuk meg neki az erőt, akkor mérges lesz és kételkedik. Úgy gondolja majd, hogy képességeink korlátosak, hogy csak időnként tudunk csodákat tenni. A kundalini erő mindenféle csodákra képes, de ha a tudat megemeléséről van szó, senkinek a tudatát nem tudja megemelni egyetlen centivel sem. Ehhez spirituális erőre van szükségünk, arra az erőre, ami a Legfelsőbb Istennőtől ered, annak legnagyobb magasságából.

Koncentráció a kundalini jógában

A kereső koncentrál a központokra, hogy megnyissa azokat. Ez egy hosszú, fáradságos, bizonytalan és veszélyes módszer. Ha a kereső nem tesz elegendő tudatos erőfeszítést, akkor a folyamat mindenképp hosszú lesz. Ha nem működik együtt a kereső teljes lénye, akkor a folyamat mindenképp fáradságos lesz. Ha az utazás alatt a kereső a hemzsegő félelmekkel köt barátságot, akkor a folyamat mindenképp bizonytalan lesz. Ha utazása során a kereső a sötét kétségekkel köt barátságot, akkor a folyamat mindenképp rendkívül veszélyes lesz.

Minden jógában szükség van spirituális tanítóra. A kundalini jógában a spirituális tanító szükségessége alapvető. Ha más jógákat követsz, akkor kétségtelenül szükséged van egy mesterre, de ha nem szeretnél mestert, ha lassan és kitartóan akarsz haladni, mint egy indiai bivalyszekér, az nem baj. Más utakban nem rejlik veszély. A célodat majd több ezer év múlva éred el, egy másik inkarnációban, de nincs semmi különös veszély abban, hogy egyedül, vezető nélkül utazol. De ha a kundalini jógában nincs valódi mestered, aki tanítson, akkor a tűzzel játszol. Ha a spirituális központokat, főképp, ha az alsóbb központokat – a muladhárát, a szvadiszthanát és a manipurát – megfelelő előkészületek nélkül, idő előtt megnyitják, akkor azok leírhatatlan szenvedést okozhatnak a keresőnek. A tanító mérhetetlen bölcsességét használja a tanítvány hosszú útjának lerövidítésére. A tanító mély könyörületét használja, hogy a fáradságos utat a tanítvány számára könnyű és sima úttá változtassa. A tanító megvilágosító fényét használja, hogy a tanítvány elméjéből eltávolítsa a bizonytalanságot, és abszolút bizonyosságra cserélje. A tanító rendíthetetlen erejét használja, hogy az út elejétől az út végéig a tanítványra leselkedő minden veszélyt elsöpörjön. Ezenkívül az utat napsütötte úttá teszi, hogy a tanítvány a leggyorsabban futhasson, minden veszély és akadály nélkül.

Akarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor nem szabad aludnunk. Nem szabad a sötétség és az éjszaka világában aludnunk.

A sötétség világa gyengíti a bennünk szunnyadó képességeket. Az éjszaka világa tönkre teszi külső lehetőségeinket. Amikor belső képességeink gyengülnek, életünk nyomorúságos lesz. Amikor külső lehetőségeink tönkre mennek, életünk elviselhetetlenné válik.

Hol növekedhetnek biztonságban belső képességeink? Belső képességeink csak az Anya-Erő, a Kundalini szívében növekedhetnek biztonságban. Mikor lehetnek hatékonyak külső lehetőségeink? Külső lehetőségeink csak akkor lehetnek hatékonyak, amikor az Anya-Erő, a Kundalini lábánál tartózkodunk.

Akarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor vasakaratra van szükségünk. Bátornak kell lennünk a tudatlanság és a tudattalan világában.

A tudatlanság arra kényszerít, hogy tehetetlenek és hasznavehetetlenek legyünk. Ha hasznavehetetlennek érezzük magunkat, akkor a bennünk rejlő Anya-Erő tehetetlennek érzi magát. Ha tehetetlennek érezzük magunkat, akkor a bennünk rejlő Anya-Erő, végtelen Könyörületéből fáradhatatlanul bátorít, ösztönöz és megvilágosít minket.

Sri Chinmoy jóga - kundalini jógaAkarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor szeretnünk kell. Szeretnünk kell az Anyát magunkban, az Anyát magunk előtt és az Anyát magunk körül.

A bennünk rejlő Anya lélekteli. Az előttünk álló Anya gyönyörű. A körülöttünk lévő Anya erőteljes. Szükségünk van a Lélek Anyjára, hogy az Élet Kozmikus Játékát játssza. Szükségünk van a Szépség Anyjára, hogy az Élet Kozmikus Dalát énekelje. Szükségünk van az Erő Anyjára, hogy az Élet Kozmikus Táncát táncolja. Az Élet Játéka energiával tölt fel minket. Az Élet Dala megvilágosít minket. Az Élet Tánca halhatatlanná tesz minket. Energiánk a világé, hogy használja. Megvilágosodásunk a világé, hogy dicsőítse. Halhatatlanságunk a világé, hogy kincsként őrizze.

Akarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor az erőnek kell lennie az elsőnek életünkben, és az erőnek kell lennie az utolsónak életünkben.

Ha az isteni erő az első választásunk, a félelem elhagy bennünket. Ha az isteni erő az utolsó választásunk, a kétség elhagy minket. Amikor a félelem elhagy bennünket, azzá válunk, amik lenni akartunk: isteni harcossá. Amikor a kétség elhagy bennünket, azzá válunk, ami eredetileg is voltunk: az Egyetemes Önvalóvá.

Akarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor éreznünk kell, hogy életünk minden másodperce olyan fontos, mint egy egész év, és rá kell ébredjünk, hogy minden évben annyi lehetőség van, mint amennyi másodperc.

Minden másodperc vagy a megvalósulás felé vagy a csalódottság felé visz minket. Minden év vagy a transzcendentális Igazság vagy a szakadék mély hamisság felé visz minket.

Az Igazság elmondja nekünk, hogy Isten kiválasztott gyermekei vagyunk. Szükségünk van Istenre, hogy elérjük a legmagasabbat, és Istennek szüksége van ránk, hogy kinyilvánítsa a Legmagasabbat. A hamisság azt mondja nekünk, hogy a halál eszközei vagyunk, és hogy a halálnak nagy szüksége van ránk. A transzcendentális Igazság int felénk. A mélységes hamisság riaszt minket. Amikor a transzcendentális igazság int nekünk, érezzük, hogy nem más vagyunk, mint a Legfelsőbb Úr. Amikor a mélységes hamisság riaszt, úgy érezzük, a tudatlanság, a tudatalatti és a halál örök rabszolgái vagyunk.

Akarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor tisztaságra van szükségünk a gondolatainkban, és tisztaságra a cselekedeteinkben.

Egy tiszta gondolattal a szeretet és a beteljesedés legerősebb és legnagyobb palotáját építjük. Egy tisztátalan gondolattal leromboljuk a szeretet és a beteljesedés legerősebb és legnagyobb palotáját. Tiszta és isteni gondolatnak adunk életet, amikor érezzük, hogy Istentől és Istenért vagyunk. Tisztátalan, istentelen gondolatnak adunk életet, amikor úgy érezzük, hogy a megismerhetetlen tudatlanságból vagyunk, és az ismert és ismeretlen tudatlanságért vagyunk. Egy tiszta cselekedettel a törekvő világ életmentőivé válunk. Egy tisztátalan cselekedettel az egész világ élet-pusztítójává válunk.

Akarjuk a kundalini jóga útját követni? Akkor tudnunk kell, hogy lényegünk a Menny Gyönyör-ereje és létünk a föld Béke-ereje.

A gyönyör-erővel kezdünk. A béke-erővel befejezünk.

Sri Chinmoy jóga - kundalini jógaA kundalini jógát bárki gyakorolhatja, ha őszintén akarja. Vagy ha csak tanulmányozni akarja, akkor azt kell mondanom, hogy a kundalini jóga megérdemli, hogy a legnagyobb tisztelettel tanulmányozzák.

A kundalini jóga főbb célkitűzései: megvalósítani a dinamikus létezést a statikus létezésben, az alacsony tudatállapotot magas tudatállapotra cserélni, a véges rabságát a Végtelen szabadságává alakítani.

A dinamikus lét Sakti, a statikus lét Siva. Ha Sakti nincs jelen Sivában, akkor Siva statikus marad. Sakti, az anya, az Erő, de az Atya ad otthont magában ennek a végtelen Erőnek.

Amikor egy kereső az Anya-Erővel akar azonosulni, fokoznia kell törekvése intenzitását. Az intenzitás segítségével válik eggyé a Saktival. Ha az Isteni Atyával, Sivával akar teljesen eggyé válni, akkor a tengerszerű tágassággal tud eggyé válni Sivával.

Itt nyugaton sokan úgy érzik, hogy a kundalini jóga erői színtiszta babonaság. Szeretném elmondani, hogy azok, akik ezt az elképzelést dédelgetik, nagyot tévednek. Még a valódi spirituális mesterek is vizsgálták a kundalini jógát, és saját tapasztalatukban megtalálták rejtett okkult erőinek tagadhatatlan hitelességét.

Áldottak azok, akik önfelfedezésük részeként gyakorolják a kundalini jógát és nem azért, hogy képességeket nyerjenek a hipnózis, a fekete mágia és az okkultizmus más alacsony formái terén, amelyek a vitális világból erednek és ott működnek.

A kundalini jóga valódi tanulója az, aki az élet fejlődő szellemével összhangban megpróbálja egyesíteni a vitális erőt a spirituális tudással. A valódi kereső a rejtett vagy okkult erőket sosem tekinti céljának. Neki csak Isten számít. Csak arra vágyik, hogy Isten szerető Jelenléte ott legyen az életében.

A kundalini erő a dinamikus erő bennünk. Amikor a dinamikus erő és a spirituális tudás kéz a kézben járnak, megvirrad az Egyetemes Tudat tökéletes harmóniája, és az emberi lélek tudatos fejlődése eléri a transzcendentális Önvalót.

A kundalini jóga a prána jógája. A prána az univerzum életenergiája vagy élet-princípiuma.

Három alapvető csatorna van, amin keresztül az életenergia áramlik. Ezek a csatornák az idá, a pingalá és a szusumná. Szanszkritul ezeket a csatornákat nádiknak hívják. Az idá, a pingalá és a szusumná a szubtilis fizikai testünkben találhatók, nem a durva fizikaiban. Az idá szállítja az életenergiát a test bal oldalán. A pingalá viszi az áramlást a test jobb oldalán. A szusumná a gerincoszlop közepén viszi az áramlást. A három nádi közül a szusumná a legfontosabb. Az egyetemes Tudat-Fényből egy szüntelen életenergia-folyam áramlik belé.

Ha a kundalini jóga útját akarod követni, szerény tanácsom az, hogy először a szívközpontot próbáld meg felébreszteni.

A szívközpont meglehetősen tiszta. A vitális vagy zavaró érzelmek megtisztulnak ennek a központnak a megnyitásától. Ha meg tudod nyitni először a szívközpontodat, és onnan elviszed a tisztaságot, hogy megnyisd az alsóbb központokat, akkor nincs veszély.

Sri Chinmoy

 

További idézetek a jógáról

Mi a jóga
Sri Chinmoy jógaútja
India mestereinek jóga-filozófiája
A három fő jógaút
Bhakti-jóga
Dzsnyána-jóga
Karma-jóga
Sri Aurobindo Integrált Jógája
Az önátadás jógája
A jóga egység
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga gyakorlása a mindennapi tevékenységekben
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Hatha-jóga és rádzsa-jóga
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
Jógivá válni
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: Az Anya-erő
Kundalini-erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja