A hétéves szív

Az elmében valójában soha nincs béke. Ha békét akarunk, akkor túl kell lépnünk az elme birodalmán. Ha úgy gondolod, hogy húsz-, vagy negyvenéves vagy, akkor meg kell küzdened az értelmeddel, hogy akár csak fogalmad legyen a békéről. De ha hétévesnek tudod érezni magad, ha gyermeki szíved van, akkor igen gyorsan fogsz fejlődni.

Volt egy nagy indiai tudós, Dr. Satyendranath Bose. Neve örökké él a tudományos világban nemcsak Indiában, de más országokban is. Bose nem csak nagy volt, de rendkívül jó, kedves és szerény is. Gyermeki szíve volt.
Különösen szerette a gyerekeket, és sokat játszott velük. Az egyik játéknak, amit különösen kedvelt, karam volt a neve. Egyik nap éppen karamot játszott néhány gyerekkel, és mélyen elmerült a játékban. Arra jött egy középkorú férfi, és hosszú ideig figyelte a játékot. Egy idő múlva a tudós megkérdezte tőle:
- Miben segíthetek?
- Holnap gyűlés lesz az iskolánkban – válaszolta a férfi. – Nagyon hálás lennék, ha vállalná az elnökséget.
- Sajnálom – felelte a tudós nagyon udvariasan -, de nem tudom elvállalni. Keressen valaki mást.
- Óh, nagy szükségünk van Önre – kérlelte tovább a látogató. – Nincs még egy olyan kiváló ember, mint Ön. Nagy megtiszteltetés lenne számunkra, ha eljönne és elnökölne a találkozón.
A tudós a legnagyobb udvariassággal így válaszolt: – Holnap abban az időben nem tudok elmenni, mert ide várnak a barátaim játszani. Semmi nem ad annál nagyobb örömet, mint amikor a gyerekekkel játszom. Több száz találkozón elnököltem már, és semmi örömöm nem volt belőlük.
- Örömet akarok, ön is örömet akar, mindenkinek örömre van szüksége. Számomra ez a játék végtelenül tartalmasabb, mint az a lehetőség, amit ön kínál, hogy elnököljek egy gyűlésen, mert tudom, hogy a találkozóra szellemi beállítottságú és érvelő emberek mennek, és elviszik okoskodó értelmüket. Torkig vagyok az okoskodó értelemmel. Csak a szívet akarom, az őszinte és tiszta szívet, az egységszívet. Ezt a fajta szívet itt találom meg, kis barátaim között.
- Megígértem, hogy holnap velük fogok játszani, és be is tartom az ígéretemet. Csak a szívben akarok maradni. Az értelemben eljátszottam már a szerepemet. Most a szívem szerepét akarom játszani. Ott van elégedettség, csak ott. Ott van béke, csak ott.

Sri Chinmoy

Vissza>>

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja