Bankim Csandra orvossága

A Végtelen vidáman átölelte
A végest,
Hogy a halandók sikeresen
Halhatatlanná válhassanak.

Bankim Csandra egyedüli orvossága

Miután elmúlt ötvenéves, Bankim Csandra Csatterdzsí egészsége hanyatlani kezdett. Még sok könyv volt, amit szeretett volna megírni, de gyenge egészsége megnehezítette az írást. Családtagjait aggasztotta, hogy nem szedi a gyógyszert, amit az orvos felírt neki.
Egy nap eljött hozzá az orvos, és így szólt: – Mit tehetnék? Nem szedi a gyógyszerét. Hát nem akar élni? Sok ember szomorú lesz, ha ön meghal. Ön nagy ember, Bengália hőse és vezetője. Ha nem törődik az egészségével, ők hogy boldogulnak majd? Hogyan élnek majd tovább? Ön a nemzet atyja, ha itt hagy minket, sokan apátlannak érzik majd magukat. Az biztos, hogy gyenge a szervezete, de India ebben a gyenge szervezetben rendkívüli lehetőségek tárházát látja.
– Ki mondta, hogy nem szedek gyógyszert? – kérdezte Bankim Csandra.
– Hol van a gyógyszere? Mutassa! – szólt az orvos.
Bankim Csandra az asztalról felemelte India legszentebb könyvének, a Bhagavad Gítának egy példányát, és megmutatta az orvosnak.
– Ez az én orvosságom, az egyetlen orvosságom. Az ön gyógyszere lehet, hogy meggyógyítja a testemet, de ez meggyógyítja a testemet, az életerőmet, az elmémet, a szívemet és a lelkemet. Ez az orvosság halhatatlanná tesz. Nincs még egy olyan gyógyszer, ami képes erre.
Az orvos nem felelt, csak hallgatott.

Sri Chinmoy

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja