A jóga és vallás

A jógát vallástól függetlenül gyakorolhatjuk.
A jóga nem áll Sri Chinmoy jóga - jóga és vallásellentétben semmilyen vallással.

 

Kérdés: Megmaradhat az ember a saját vallásánál, és közben gyakorolhatja a jógát?

Sri Chinmoy: Ez nagyon is lehetséges. Valójában mindig könnyebb és biztonságosabb eleinte úgy gyakorolni a jógát, hogy az ember megmarad a saját vallásánál.

De ha valaki a jóga gyakorlásával elérte Istent, akkor túllép a vallás határain. Az Isten-megvalósítás feltárja számára, hogy az egyes vallások nem mások, mint folyók, melyeknek végül egybe kell olvadniuk a határtalan óceánnal.

Minden egyes vallás végső célja az Isten-megvalósítás. A jóga itt is kétségtelenül segítőeszköznek számít azzal, hogy a véges emberi lényt elviszi a végtelen isteni Önvalóhoz.

A vallás inspiráció. A jóga törekvés. Az isteniség tökéletesség. Az inspiráció, a törekvés és az isteniség könnyen és gyümölcsözően virágozhat itt a földön, transzcendentális harmóniában.

 

Kérdés: Van-e különbség az egyik vallás és a másik vallás között? Megköveteli-e a jóga, hogy minden vallást feladjunk?

Sri Chinmoy: Nincs alapvető különbség az egyik és a másik vallás között, mert minden vallás a végső Igazságot testesíti meg. Tehát a jóga nem mond ellent egyetlen vallásnak sem. A jógát bárki gyakorolhatja. Vannak katolikus, protestáns, zsidó és egyéb tanítványaim. A jógát vallástól függetlenül gyakorolhatjuk. Nos, ha valaki hinduizmust tanult, akkor talán fél elfogadni a katolikus hitet és fordítva. De a valódi törekvő, aki spiritualitásba és jógába kezdett, nem találja nehéznek, hogy megmaradjon a saját vallásában. Azt mondom a tanítványaimnak, hogy ne adják fel a saját vallásukat. Ha megmaradnak a saját vallásuknál, és spirituális életet és belső fegyelmet gyakorolnak, akkor gyorsabban fognak haladni, mert saját vallásuk állandó önbizalmat ad nekik ahhoz, amit az életükben valójában gyakorolnak.

A jóga nem áll ellentétben semmilyen vallással. Az őszinte törekvőnek, ki elkötelezte magát a spiritualitás és a jóga mellett, nem okoz nehézséget, hogy megmaradjon saját vallásában. Vannak tanítványaim, kik katolikusok, protestánsok, zsidók, és így tovább. Azt tanácsolom nekik, ne adják föl vallásukat. Eleinte könnyebb és biztosabb, ha saját vallásuknál maradnak, miközben a jógát gyakorolják. Mihelyst az ember felfedezi Istent, úgyis túlszárnyal minden vallást. Ha mélyen magába merül, és megismeri Istent, látja, hogy az egész Univerzum egy, és ez a tudás túllép minden valláson.

Sri Chinmoy

 

 

További idézetek a jógáról

Mi a jóga
Sri Chinmoy jógaútja
India mestereinek jóga-filozófiája
A három fő jógaút
Bhakti-jóga
Dzsnyána-jóga
Karma-jóga
Sri Aurobindo Integrált Jógája
Az önátadás jógája
A jóga egység
Jóga és Isten-megvalósítás
A jóga gyakorlása a mindennapi tevékenységekben
A hatha-jóga felkészülés a szellemi jógára
Hatha-jóga és rádzsa-jóga
Ki alkalmas a jógára?
Bárki gyakorolhatja a jógát?
A jóga segít mindennapi életünkben
A jóga 8 jelentős lépése
Jógivá válni
Jóga és vallás
A jóga Isten nyelve
Jóga és csodatevés
Kundalini-jóga: Az Anya-erő
Kundalini-erők felébresztése hatha-jógával
A jóga hangja és a csend hangja

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja