Születésnap

Születésnapunkon a lélek előtérbe jön. Más napokon a szív nem aktív és dinamikus, a szív maga alszik. A szívben van a lélek. Amikor a lélek lehetőséget kap, hogy előtérbe jöjjön, az Istennel való belső kapcsolatod megerősödik. Ezért úgy érzed, hogy valami különleges történik. Ez az intenzitás nagyon jó. Elég arra gondolnod, hogy valami különleges dolog történik. Lehet, hogy nem tudod mi történik, és lehet, hogy Isten nem is akarja, hogy tudd, de lelked egészen biztosan előtérbe jön az összes Isten-manifesztáció álmával.

[…] A születésnap az öröm és a boldogság napja. Ez lelked ígéretének napja a föld-tudat számára, vagy saját tested, életerőd és értelmed számára. Ez egy kölcsönös ígéret. Lelked megígérte Istennek, hogy ki fogja nyilvánítani Isten Fényét, a testeden, az életerődön, az elméden és a szíveden keresztül. Ugyanakkor szíved, elméd, életerőd és tested megígérték, hogy tökéletes eszközökké válnak, hogy lelkednek, vagy Istennek az Ő saját módján szerezzenek örömet.

[…] Jó lenne, ha születésnapodon háromszor vagy négyszer tudnál meditálni. Reggel a legnagyobb hálával kell kezdened, amiért a spirituális életet követed.

[…] Egy keresőnek a születésnap azért van, hogy folytonos hálát ajánljon fel, hogy Isten elégedettebb legyen, és hogy Isten még biztosabban és büszkébben használhassa a keresőt. […] Ezen a napon csak hálád ajánld fel minden másodpercben, minden percben, minden órában. Ha nem tudod minden percben megtenni, próbálj minden órában hálát ajánlani Supreme-nak. […] Ha minden órában hálát tudsz felajánlani, akkor automatikusan Isten meggyorsítja a fejlődésed. A születésnap a hálára rendeltetett. Lelked azért jött a világba, hogy valami igazán nagyot és jót tegyen az emberiségért. Isten adta neked ezt a lehetőséget, és most megfelelően használod azt. Mivel Isten megadta a lehetőséget, plusz a képességet, hogy beteljesítsd Álmát törekvő és önfelajánló életeden keresztül, ezért hála-szívednek előtérbe kell jönnie.

[…] Nagyon gyakran a frusztrált elme az, amely egy öntudatlan, romlott módon elszigetelt akar maradni a születésnapodon. […] Meg kell engedned az embereknek, hogy megtegyék, amit akarnak születésnapod megünneplésére. Ha születésnapodon valaki örömet akar kifejezni, amiért az emberiség tagja vagy, egy spirituális család tagja vagy, meg kell adni neki a szabadságot, hogy megtegye. A születésnapon az öröm szabadon elérhető. Ha valaki igazi örömet kap azáltal, hogy azt mondja: „Boldog születésnapot!”, vagy azáltal, hogy add neked egy tortát, vagy valamit megtesz érted, akkor meg kell adni neki az esélyt. Az öröm nem csak az adásban van, hanem az elfogadásban is. […] Ha valaki meg akarja ünnepelni a születésnapod, hogy örömet, őszinte örömet adjon neked, akkor meg kell neki adni az esélyt. Különben megtagadod az ön-felajánlását. Azáltal, hogy boldogságot, örömet, egy mosolyt ad neked, vagy azt mondja „Boldog születésnapot,” kiterjeszti saját szívét, és amikor kiterjeszti saját szívét, az az ő saját fejlődése. Ugyanakkor, amikor elfogadod őszinte elismerését, vagy bármely jóakaratot tőle, az megnöveli a te szíverődet is.

Ha valaki másnak van születésnapja, és te őszintén azonosulsz azzal a bizonyos lélekkel, akkor az olyan, mintha osztoznátok. A személy, akinek születésnapja van, egészen biztosan áldásban részesül, és te fogadod egy részét.

Compiled from: Sri Chinmoy-The Soul’s Special Promise Part 2. Agni Press, 13th Nov. 1999., NY.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja