Ki az erősebb?

Az odaadás a titkok titka.
Lehetővé teszi,
Hogy a legédesebb
És legbensőségesebb kapcsolatot
Alakítsd ki Istennel,
Aki teljesen a tiéd.
- Sri Chinmoy

Ki az erősebb?

Visnunak volt egyszer egy nagy híve, egy spirituális dalnok és költő, akit Szurdásznak hívtak. Szurdász csecsemőkorától fogva vak volt. Volt hat fivére, akik meghaltak a csatatéren egy muzulmánok ellen vívott csatában. Bár Szurdász teljesen vak volt, elindult, hogy megkeresse fivérei holttestét. Keresés közben beleesett egy kiszáradt kútba.
Szurdász hat napig volt a kút foglya. Eközben mindvégig Krisnának, Visnu avatárának a nevét ismételgette újra meg újra. Végül megjelent Visnu, és kiemelte Szurdászt a kútból. Látását is visszaadta.
Szurdász néhány napig rendkívül boldog volt. Azután boldogsága kezdett alábbhagyni, mert látta, hogy a világ tele van csúnyasággal, és az emberek szüntelenül veszekednek és harcolnak egymással. Végül így szólt Visnuhoz: – Nem akarok többé látni. Kérlek, vedd el újra a látásomat. Amikor nem láttam ilyen élesen az emberi tudatlanságot, elégedett voltam. Tégy vakká, hogy megint boldog lehessek!
Visnu meghallgatta imáját, és Szurdász újra vak lett.
Szurdász lélekteli dalokat írt. Mivel sok jó barátja és rokona volt, mindig volt valaki, aki szívességből leírta neki a szöveget és a zenét, amit komponált. Egy nap, amikor nagyon ihletett állapotban volt, gyorsíróért kezdett kiáltani, de egyikük sem volt ott. Hirtelen Szurdász valakinek a jelenlétét érezte.
– Ki az? – kérdezte. – Mondd meg, ki vagy!
De nem érkezett válasz. Mivel Szurdász biztos volt benne, hogy van ott valaki, utána nyúlt, de bárki volt is ott, eltűnt a keze elől.
– Tudom, Uram, hogy Te vagy az, aki eljöttél hozzám – szólt Szurdász. – Neked van meg a hatalmad, hogy megszökj a markomból. Fizikai téren erősebb vagy nálam. De lássuk csak, vajon spirituálisan erősebb vagy-e, mint a szívem! Nézzük meg, hogy el tudsz-e tűnni a szívemből akár csak egy röpke másodpercre is! Ezt a próbatételt állítom eléd. Biztos vagyok benne, hogy még egy röpke másodpercre sem tudod elhagyni a szívemet.
Szurdásznak igaza volt. Visnu nem bírt elszökni odaadó híve szerető szívéből.

Sri Chinmoy

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja