Sri Chinmoy szobor – avató ünnepség – Dobogókő 2014. aug. 2.

Sri Chinmoy (A világbéke álmodója nevet viselő) szobra 2014. augusztus 2-án szombaton lett felavatva Dobogókőn a Báró Eötvös Lóránd Menedékház és a parkoló közötti füves téren.
Az ünnepségen részt vett Őexcellenciája Shri Malay Mishra, India magyarországi nagykövete, aki leleplezte a szobrot, és beszédében méltatta Sri Chinmoy munkásságát a világbéke szolgálatában.

A szoboravatásról készült videó itt tekinthető meg:


Sri Chinmoy Szoboravató – Dobogókő – 2014. 08. 02.

A szoboravatón készült képek

Sri Chinmoy szobor

A Mountain Silence együttes adta elő Sri Chinmoy lágy, imádságteli dalait.

Sri Chinmoy szobor
Sri Chinmoy szobrát Őexcellenciája Shri Malay Mishra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Dr. Fülöp Sándor Gunagriha, a Sri Chinmoy Alapítvány elindítója, és Kaivalya Thorpy, a szobor megalkotója leplezték le.

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

A képen balról jobbra látható: Vadász György, Kossuth- és Ybl díjas valamint Prima Primissima díjas építész, Vészabó Noémi festőművésznő, Zsigmond Márta Média díjas újságíró, Schőnviszky László, a Magyar Turista Egyesület (MTE) elnöke, Dr. Fülöp Sándor Gunagriha, a magyarországi Sri Chinmoy Alapítvány elindítója, Őexcellenciája Shri Malay Mishra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövete, Rózsa Gyöngyvér főépítész, Szabó Gyula országgyűlési képviselő, Gyöngyös korábbi polgármestere, Kaivalya Thorpy (London), a szobor megalkotója, Székely Máté, a magyarországi Sri Chinmoy Egység-Otthon Békefutás főszervezője, Sípos Erzsébet író, és férje Zsigmond Attila, a Budapest Galéria korábbi főigazgatója, a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság tagja, Szeidemann János, a Sri Chinmoy Alapítvány elnöke, Agraha Levine (Seattle) a Nemzetközi Sri Chinmoy Központok képviselője.

Sri Chinmoy szobor
A szobor leleplezés előtti pillanatok.

Sri Chinmoy szobor
Őexcellenciája Shri Malay Mishra, az Indiai Köztársaság magyarországi nagykövetének beszéde a szoboravatáson:

“Tisztelt egybegyűltek, békeszeretők, a Sri Chinmoy Alapítvány tagjai, a település főépítésze, a budapesti Alapítvány tagjai és megtisztelő vendégeink, akik a tengerentúlról érkeztek. Ezek a csodálatos kezek, amelyek megteremtették ezt a páratlan alkotást, amelyet most lelepleztünk. A Békefutás tiszteletreméltó futói. A zenekar tagjai. Hölgyeim és uraim, békeszeretők.

Számomra, aki az indiai kormány képviseletében vagyok itt, a mai nap egy különleges alkalom, hogy itt mindannyian összegyűltünk ennek az egyedülálló személyiségnek a társaságában, aki élete során jelenlétével megvilágosította a világot. Habár Indiában született, Kelet-Bengálban – mert abban az időben India még egybefüggő szubkontinens volt – élete legnagyobb részét a Nyugaton töltötte. Egy isteni késztetés mozgatta, hogy terjessze az egység, a béke és a szeretet üzenetét az egész emberiségnek. És ezt az ő saját különleges módján akarta az egész világnak átadni. Sok spirituális tanító jött a világba, sok hagyott nyomot ezen a világon. De nem volt egy se, aki ennyire sokoldalú és ennyire sokféle tehetséggel megáldott lett volna, mint ez a spirituális tanító. Egyidejűleg költő, író, zeneszerző és zenész. De leginkább sportoló, aki hitt a békefutásokban, abban, hogy a testet a spirituális felemelkedés eszközeként használjuk.

Sok olyan spirituális tanító volt, aki meditált, és a tanítványaikat is inspirálták, hogy velük meditáljanak, az asram falai között. De jött valaki, aki arra kérte az embereket, hogy mozduljanak ki, hogy fussanak, hogy eddzék a testüket, hogy egészségesek és fittek legyenek. És ahogy ezt láttuk is az imént a békefutók által, az üzenet, amit átadtak, hogy a békefutás által miként vagyunk képesek összekötni közösségeket, egyéneket és országokat. Micsoda nagyszerű ötlet!

Nagyon megindított ez a ma reggeli ünnepség, mint ahogy mindannyiótokat is, úgy gondolom, és Sri Chinmoy szellemisége nagyon itt van ezen a helyen. És biztos vagyok benne, hogy ez hozzáadódik Dobogókő rezgéséhez. Azt mondják, hogy ez a szív-csakra központja. A kundalini szerint nekünk hét csakránk van, és a szív-csakra egyike az igen fontos csakráknak, a szív, amely szeretet sugároz. A szeretet a szívben lakik. Ha ez a szív-csakra központja, akkor ez a szeretet központja. Ennél megfelelőbb helyet nem találhattatok volna Sri Chinmoy szobrának, aki egész életében a szeretetet sugározta.

Nagyon örülök, mert amikor a legutóbb látogattam a Sri Chinmoy Centerbe, beszélgettünk Sri Chinmoy szobráról, hogy azt egy gyönyörű helyre állítsuk ki az országban. Ezután a center tagjai utazgattak és kerestek helyet a szobornak. Annyira örülök, hogy a mai napon közös erőfeszítéseink gyümölcsöt hoztak. És ma az emberiség ezen nagyszerű személyisége, aki egész életében annak élt, hogy szerte a világon lángokat gyújtson az emberi szívekben, itt egy csodálatos helyet talált.

Egy igazi békeküldött, a béke prófétája, ha mondhatom ezt, mert ő nemcsak átadta a béke üzenetét az ezer és ezer versében, történetekben és a zenei kompozícióiban is, de egész életében élte is azt. Ahogyan ő élte az életét az egy küldetés az eljövendő nemzedékeknek, hogy egy ilyen személy élt itt közöttünk, és ezt az országot is meglátogatta.

A mai világban semmi másra nincs nagyobb szükség, mint a békére, ahogy azt mindannyian tudjuk. Nem messze innen, talán három órás repülőútra van Jeruzsálem, ahol ártatlan emberekre nyitnak tüzet, ahol Gáza lángokban áll. Ahol a gázai emberek kétségbeesésükben rakétákat lőnek Izraelre. Az egész terület lángba borult, az egész terület ég, miközben a békéről beszélünk. Vajon nem releváns-e a béke üzenete az ő számukra is? Nem akarnák-e megismerni Sri Chinmoyt?

A Békefutás körbe kellene utazza a világot, és elsősorban a konfliktusokkal teli területekre kellene eljusson, ahol több a probléma mint a béke. Ezért úgy gondolom, hogy az olyan személyiségek fontossága, mint Sri Chinmoy, sokkal nagyobb ma, ebben a pillanatban, mint bármikor máskor és bárhol máshol a világban. Miközben sokat tanulunk az életéből, mialatt tanulmányozzuk az életét, és tanulmányozzuk a munkásságát, azt meg kell valósítanunk és alkalmaznunk kell az életünkben. Nemcsak megvalósítanunk, de megmutatnunk, hogy a béke miként indíthat meg szíveket, hogyan változtathat meg sorsokat, hogy a béke átalakító erejű.

Nem oly régen a béke egy nagyszerű prófétája, Mahatma Gandhi elhozta a szabadságot 350 millió indiainak 200 év brit uralom alól, a békére és az erőszakmentességre alapozva. Soha nem használt fegyvert, soha nem tartott fegyvert a kezében, és nem engedte meg a követőinek sem, hogy bármiféle fegyvert használjanak. Ez a béke ereje. Hogy miként érheti el egy olyan ország, mint India a függetlenségét a békére alapozva. Nem létezhet nagyszerűbb üzenete a békének az egész emberiségben, mint ez a tanítás, amit a saját korunkban tanulhattunk.

Ezért ma, ebből a különleges alkalomból, ezen a különleges töltésű helyen, ezen a kifejezetten inspiráló alkalmon tisztelgésként meghajtom fejemet ez előtt a nagyszerű személyiség előtt, aki mindig velünk van. Bármikor is gondoljunk a békére ebben a világban, ő mindig velünk lesz. Amikor a boldogságra, a jó egészségre, a szeretetre, a kedvességre, a könyörületre, az egységre gondolunk, akkor mindig Sri Chinmoyra gondolunk. Legyen több mint 23 szobor szerte a világon, ébredjen rá az egész világ, hogy ki Sri Chinmoy, és ismerje el őt! Nagyon köszönöm!”

Cikk a szoboravatásról az Indiai Nagykövetség honlapján>>

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor
Néhány vers Sri Chinmoy tollából Vészabó Noémi művésznő tolmácsolásában:

Az eredmények kora

Ez nem a győzelem kora.
Ez az önfeláldozás kora.
Ez a szolgálat kora.
Ez a szeretet elérésének kora,
Az igazság elérésének kora
És a
Tökéletesség elérésének kora,
Itt, ott, mindenütt.

Gyökértelen fa

Élet nélkül a szeretet
Gyökértelen fa.

Szeretet nélkül az élet
Gyümölcstelen fa.

Tisztaság nélkül a szépség
Gyökértelen fa.

Szépség nélkül a tisztaság
Gyümölcstelen fa.

Több kell

A szándék jó,
De kell még valami.
És mi?
Cselekvés.

A cselekvés jó,
De kell még valami.
És mi?
Megvalósítás.

A megvalósítás jó,
De kell még valami.
És mi?
A tökéletesség.

Az élet hozhat

Az élet hozhat kudarcot,
Az élet hozhat csalódottságot,
Az élet hozhat rombolást.
Az élet sok szomorú történetet kínálhat,
De a munka
Csak egy dolgot adhat: tökéletességet,
Tökéletességgel teli életet.

Csak szeress, és szeress jobban

Nincs orvosság a sötét gyűlöletre?
Ki mondja?
Csak szeress
És szeress jobban,
Ennyi az egész.

Nincs orvosság a tehetetlen félelemre?
Ki mondja?
Csak szeress
És szeress jobban,
Ennyi az egész.

Nincs orvosság a vak sötétségre?
Ki mondja?
Csak szeress
És szeress jobban,
Ennyi az egész.

Nincs orvosság a véget nem érő kötődésre?
Ki mondja?
Csak szeress
És szeress jobban,
Ennyi az egész.

Vidd mindig magaddal

Bátorság: vidd mindig magaddal.
Segíteni fog.

Hit: vidd mindig magaddal.
Meg fog menteni.

Öröm: vidd mindig magaddal.
Táplálni fog.

Szeretet: vidd mindig magaddal.
Halhatatlanná tesz majd.

Borúlátó, derűlátó, tisztánlátó

Borúlátó az,
Aki behunyja szemét
A felkelő nap előtt.

Derűlátó az,
Aki fölnéz és
Átlát a felhők rengetegén.

Tisztánlátó az
Aki szembenéz a felhőkkel
És imádja a napot.

Ezért

Szíved mély,
Ezért
Látod a láthatatlant.

Elméd tiszta,
Ezért
Hiszed a hihetetlent.

Életed fogékony,
Ezért
Megvalósítod a lehetetlent.

A szívem elég

Nincs szükségem
Kedves szavakra.
A szívem elég.

Nincs szükségem
Briliáns elmére.
A szívem elég.

Nincs szükségem
Két erős kézre.
A szívem elég.

Nincs szükségem
Két látó szemre.
A szívem elég.

Kövesd őket

Kövesd a csillagokat;
Ösztönözni fognak.
Igen, szükséged van a csillagokra.

Kövesd a holdat;
Táplálni fog.
Igen, szükséged van a holdra.

Kövesd a napot;
Vezetni fog.
Igen, szükséged van a napra.

Felállok, vagy elbukom

Felállok vagy Elbukom.

Ha felállok,
Segítek mindenkinek felállni.

Ha elbukom,
Egyedül bukom.
Nem engedem meg senkinek,
Hogy osztozzon sajnálatos sorsomban.

A szeretet gyökere

A szépség gyökere a tisztaság,
És
A tisztaság gyökere az őszinteség,
És
Az őszinteség gyökere a szeretet.
De a szeretet gyökere a szeretet.

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Szobor és alkotója

Sri Chinmoy szobor
Sri Chinmoy szobor
Szeidemann János, a Sri Chinmoy Alapítvány elnökének beszéde:

“Szeretettel köszöntök mindenkit, aki jelenlétével megtisztelte szoboravató ünnepségünket.
Meghívott vendégeinket, ismerőseinket és az érdeklődőket. Vagy inkább úgy mondanám a barátainkat és a leendő barátainkat.
Régi barátaink tudják, hogy már egy ideje keressük a megfelelő helyet Sri Chinmoy szobrának, ami Sri Chinmoy a Világbéke álmodója nevet viseli, és megkérdezték miért éppen Dobogókő lett végül a helyszín.
Nos, ez nem lehet véletlen. Én személy szerint nem hiszek a véletlenekben, és úgy érzem, hogy nem mi, hanem a szobor választotta ezt a helyet, vagy talán Sri Chinmoy mennyei otthonából.
Különleges hely ez, és nem mindennapi emberek látogatják. Azon kívül, hogy sok alkalmi turista jár erre belföldről és külföldről egyaránt, sok olyan látogatója is van, akik rendszeresen akár hetente felkeresik, mert valami különleges értékkel bír számukra.
Az utóbbi két hétben az előkészületek miatt sok időt töltöttem Dobogókőn és néhányukkal személyesen is beszélgettem. Jönnek ide sportemberek, kerékpárosok, túrázók, télen síelők. Az erdő és a természet szerelmesei. Van, aki a történelmi múltja miatt tartja különlegesnek a környéket, van, aki az itteni különleges földsugárzás miatt látogat ide, és van, aki a belső elmélyülésre, imádkozásra gondolja különlegesen alkalmasnak ezt a helyet. Ők ugyan úgy sajátjuknak érzik e helyet, és e helyért felelősséggel tartozónak magukat, mint a helyi lakosok.
Van bennük valami közös. Azt hiszem Sri Chinmoy azt mondaná rájuk is, amit rám és sok barátomra is, hogy ők keresők. Tudatosan vagy tudat alatt keresnek valami többet, beteljesítőbbet, valamit, amit a szupermarketekben és a városi rohanásban nem találnak meg. És itt ezen a helyen valamit kapnak, valamit éreznek, ami arra készteti őket, hogy újra és újra eljöjjenek ide.
Mint mondtam az ide látogatók többsége magáénak érzi Dobogókőt és környékét, és féltőn óvja. Természetes hogy érdeklődő kíváncsiságot és kérdéseket ébresztettünk bennük. Mi készül itt? Kinek a szobra lesz kiállítva? Ki az a Sri Chinmoy?
Nos, ez az a kérdés, amiért érdemes kiállítani ezt a szobrot. Hogy ki is Sri Chinmoy. És remélem, hogy ezt követi fogja még egy további kérdés, az hogy mit tanulhatunk tőle, amit érdemes tudnunk és hasznosítanunk a saját életutazásunk során.
Sri Chinmoy író, költő, zeneszerző, festőművész békefilozófus sportoló és meditációs tanító mester is. Sri Chinmoy a szív embere, a béke filozófusa az öntúlszárnyalás filozófusa és megtestesítője. Mint a szív embere azt vallotta élte és tanította, hogy ha a szívünkben élünk és mélyen magunkba merülünk, onnan békét, örömet és kreatív energiát szabadíthatunk fel, amit a mindennapi tevékenységünkben kamatoztathatunk.
Sri Chinmoy mély belső bölcsességgel és szívében hatalmas szeretettel az emberiség iránt volt megáldva. Ezt a bölcsességet és szíve szeretetét képes volt kinyilvánítani és felajánlani minden külső tevékenységében.
Sri Chinmoy szerint a bölcsesség az, amikor a megfelelő dolgot a megfelelő időben a megfelelő módon tesszük.
Sri Chinmoy gyakorlatias volt, és bölcsessége a mindennapokban alkalmazható hasznos útmutató.  Az élet bármely területén, az élet bármely szakaszában, életünk legtöbb nehézségében találhatunk tőle útmutató és megvilágosító bátorító és megerősítő támaszt, belső útmutatást, hogy egy jobb beteljesítőbb tartalmas és tartósan boldog életet élhessünk
Úgy látta, hogy az emberiségnek ahhoz, hogy tartós boldogságot tudjon elérni és azt megtartani több békére van szüksége, külső és belső békére.
Sri Chinmoy a Béke diákjának vallotta magát.
A Béke és a Világbéke szolgálata hangsúlyozottan előkerül minden tevékenységében. Ő az elindítója a Világbékefutásnak, eredeti nevén Sri Chinmoy Onenes Home Peace Run –nak.
Sri Chinmoy irásaiból mélység árad. Ezt a mélységet csak az tudja megfelelően átadni, aki maga is elmélyült, és előadó képességgel megáldott a vers, irodalom, vagy zene világában.
Én nem rendelkezem a megfelelő képességekkel ehhez, csak annyit szerettem volna megéreztetni, hogy Sri Chinmoy mindenképp egy egy olyan ember, akinek életművét és bölcsességét érdemes megismernünk.
És most át is engedném a szót nálam jobb képességgel megáldott barátaimnak, hogy legyenek szakavatott tolmácsolói Sri Chinmoy üzenetének.
Köszönöm figyelmüket!”

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor

Sri Chinmoy szobor avató ünnepségről készült összefoglaló az Indiai Nagykövetság, Amrit című lapjában:

amrit - indiai nagykövetség lapja - Sri Chinmoy szobor avató

Sri Chinmoy szobor avató

Sri Chinmoy szobor avató

Sri Chinmoy szobrok a világban

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja