Sri Chinmoy művészi pályafutása és elismerések

Noha Chinmoy Kumar Ghose fiatal korában is rajzolt, képzőművészi pályafutása csak 1974 novemberében Ottawában kezdődött, amikor arra érzett indíttatást, hogy festeni kezdjen. Legelső, így született munkája egy rózsa rajza. Alakábrázoló tanulmányrajzok rövidebb időszaka után elkezdett napi több órát festéssel tölteni. Saját egyéni, immár kialakult stílusában munkák ezreit alkotta. Ez az időszak festmények egész özönét teremtette meg: hét hónap alatt 27 000 festményt. Ezek száma egy év alatt 120 000-re duzzadt. Élete végére egy közel 150 000 munkából álló gyűjteményt hagyott örökül.

1991. december 29-én Máltán rajzolta az első madarat, amelyet hamarosan több száz és ezer követett. A Fidzsi-szigeteken, 1994. január 5-én készült el egymilliomodik madárrajzával. A művész madárrajzainak száma összesen 15 millió.

Munkáiért különleges elismerésben részesítette a New York-i Vizuális Művészetek Iskolája, az Egyesült Államok Nemzeti Olimpiai Képzőművészeti Bizottsága, a Lake Placidi Művészeti Főiskola és a Washingtoni Egyetem. Festményei nem megvásárolhatók, de jónéhányat magánszemélyeknek, kormányzási és közintézményeknek ajándékozott. Ezeken kívül Sri Chinmoy minden festménye és madárrajza a Sri Chinmoy Múzeum tulajdonában van New Yorkban. A Jharna-Kala alapítvány igazgatója Ranjana Ghose, aki a kezdetektől messzemenőkig támogatta és segítette Sri Chinmoy művészi tevékenységét.


Elismerő szavak Sri Chinmoy művészetőről

Forrás-művészet! Lélek-művészet! Üzenet-művészet! Szívet-lelket megtaláló művészet! Önmagunkat megtaláltató művészet! Gyönyörűség!
Vadász György Ybl- és Kossuth díjas építész

Sri Chinmoy vállalkozása ékes bizonyítéka annak a felvilágosult hitnek, hogy a képzőművészet erőteljesen befolyásolhatja érzéseinket és felfogásunkat.
Ivan Gaskell, Harvard Egyetemi Múzeum, festészeti kurátor

Ez a szép kiállítás erőteljes és pozitív üzenetet közvetített mindazok felé, akik látták. Kívánom, hogy humanitárius cselekedetei szolgálják továbbra is a világbékét és a globális harmóniát mindenfelé, amerre lélekmadaraival utazik.
Renee Phillips, a Manhattan Arts International Magazine kiadója és főszerkesztője

Az élet színét, és a remény színét látom benne (kiválasztva egy festményt saját gyűjteményébe). A zöld az életet jelképezi, a kék a reményt. Ez az, amit az életben nagyra becsülök. Nagyon örülök, hogy ezt a néhány értékes pillanatot önnel tölthettem.
Raisa Maximovna Gorbechev

Fontosnak érzem, hogy a „művészvilág” lássa, csodálja ezeket a festményeket, és beszéljen róluk – bár oly egyszerűen vannak megfestve, „ahogyan a madarak énekelnek”, élveznünk kell őket úgy, ahogyan a madárdalt.
Michael Shepard, Sunday Telegraph

Ezek a legszebb, és legnagyszerűbb festmények között vannak, amiket valaha láttam. Sri Chinmoy alkotásában a szépség teremtésének örömét látom. Művészete a klasszikus példája annak, hogy a teremtés öröm, és annak is kell lennie. Művészetével elhozza ezt az örömet, és megosztja másokkal.
Hans Janitschek, az ENSZ Írószövetségének elnöke

Igazán gyermeki lelkületet tár fel alkotásaiban. Minden alkotás meglepetés a szemnek és az elmének. Le vagyok nyűgözve ilyen hatalmas munkásság láttán. Valószínűleg ő a világ legtermékenyebb alkotója.
Balraj Channa, festő és író

Ön az alkotó élet teljességének csodálatos példája. Csak remélhetem, hogy egy napon én is részt vehetek a béke és hatalmas erő kozmikus forrásában, amelyben ön él.
Leonard Bernstein, zeneszerző és karmester

Sri Chinmoy művészetében olyan játékosság van, amelyet nem szabad alábecsülni. A legmagasabb iránti törekvésünk forrásából táplálkozik. Nagyon kevés művész mer ilyen módon játszani.
Amal Gosh, művész, előadó, Central School of Art & Design, London

Sri Chinmoy a meditatív állapotban megtapasztalt örömet és szabadságot fordítja le a színek és formák nyelvére.
Brian Gormley, School of Visual Arts, New York

 

 

Sri Chinmoy tanítása – Gunagriha írása
Sri Chinmoy Belső Iskola
Sri Chinmoy könyvei
Sri Chinmoy spirituális útja